Ezt olvasta már?

0

Újra élet költözhet a nagykanizsai szellemházba

Nyilvános versenytárgyaláson, 47,2 millió forintért gazdára talált a tizenegy éve üresen álló Bartók Béla utca 1. szám alatti épület. A város legelső magasházának kálváriája már az építése évében, 1970-ben elkezdődött.


hirdetés

A ház sorsát a kezdetektől nyomon követtük. A tízemeletest 1970-ben vehették birtokba a lakók, akkoriban a legmodernebb épületek egyikeként tartották számon, ám az átadást követően süllyedni kezdett. Mint kiderült, közel egy évig nem vettek észre a lakók egy csőtörést a házon belül, és a víz szép lassan alámosta az ingatlant. Ezután stabilizálódott az épület, nem mozgott tovább.

 

Az önkormányzat 2004-ben tervet készíttetett a ház felújítására, ám a szakértői vélemények szerint az épület átfogó rekonstrukciója 350 millió forintba került volna. Ezzel tulajdonképpen megpecsételődött a sorsa, hiszen a forgalmi értéke a 200 millió forintot sem érte el. A város közgyűlése két évvel később döntött a toronyház kiürítéséről, mely 2008 végére megtörtént. Később még felvetődött az épület visszabontása, vagy esetleges felrobbantása is, de végül az eladás mellett döntöttek. Az akkori versenytárgyalásra szóló pályázat szerint a 11 szintes, 48 lakásos épület és a hozzá kapcsolódó két orvosi rendelő együttes kikiáltási ára nettó 72,5 millió forint volt. Az ingatlant csak egészben lehetett volna megvásárolni, a leendő vevőre pedig három éven belüli teljes felújítási kötelezettség hárult. Vevő azonban nem érkezett…

 

Eddig. A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint érdeklődők ugyan voltak, ám egyiket sem lehetett komolyan venni, hiszen mindössze egy forintot kínáltak az épületért. Bilicz Csaba vezérigazgató elmondta: az értékbecslő állapította meg a ház 47,2 millió forintos vételárát, melyet néhány hete egy magánszemély fizetett ki.

– Nem volt üde színfoltja a városnak a magasház, mely az eltelt bő egy évtized alatt is adott munkát – mondta a vezérigazgató. – Balesetvédelmi okból lezártuk, felállványoztuk, az őrzését pedig távriasztással biztosítottuk. A galambok ellen tehetetlenek voltunk, az ürülékük elborította a lépcsőházat, ezért folyamatosan takarítottuk az épületet. Örömmel tölt el bennünket, hogy megmenekülhet a ház.

A vásárló nem kívánta felfedni magát, de az ügyvédjével sikerült beszélnünk. Dr. Bálint Máté Mór elmondta: ügyfele befektetés céljából vásárolta meg az ingatlant. Több mit egy év alatt készítette el azokat a tanulmányterveket, amelyek alapján az ingatlan megvétele mellett döntött. Az ott található 48 garzonlakásból előreláthatólag 32 darab luxuslakást alakít ki. A lakásokban olyan 21. századi innovációkat kíván megvalósítani, ami összhangban van a környezetvédelmi törekvésekkel, így például nem használ a ház fosszilis energiát. Az épületen – a többi magasházzal ellentétben – nem enged sugárzó antennát elhelyezni, a tetőn pedig napkollektorokat telepít. A múltról szólva hozzátette: a város büszkeségeként épült egykor az első magasház. A tulajdonos szeretné, ha az egykor csodált épület ismét dísze lehetne Nagykanizsának.

 

Arról, hogy a Bartók Béla 1. szám alatti épület mennyire biztonságos, a statikai vizsgálatot végző szakember beszélt. A kaposvári Pápai József statikus szakértő elmondta: a szakemberek 1976 óta vizsgálják az épületet, vagyis 43 éve már hét szakvélemény készült.

– Ezeket áttanulmányoztam, mind vizsgálták a süllyedést és az esetleges károsodásokat – folytatta. – A vizs­gá­latok eredménye nem volt számottevő, belefért az úgynevezett „tűréshatárba”. Egyetlen olyan eset volt az épület történetében, amikor a tartószerkezet sérült, ez egy lakástűz volt. Egyébként az épület valóban süllyedt egy ideig, mozgásokat észleltek, ám statikai elváltozás, károsodás ebből nem származott, legalábbis a statikai feltárás során semmi ilyet nem állapítottak meg. A jelenlegi véleményem szerint a magasház most olyan stádiumban van, hogy érdemes felújítani. A burkolatok, a felületképzések, a fagykárok miatt vannak olyan problémák, melyek később kihathattak volna a tartószerkezetekre is. Tartószerkezeti rekonstrukciót nem kell végezni az épületen, ilyenre egyelőre nincs szükség.

 

A statikus elmondta még: az épület felújítása során eltávolítják a nyílászárókat, a burkolatokat, néhol a falakat is. A kivitelezést figyelemmel kíséri, ha problémát észlel, azt rögtön jelzi. A projektet megvalósíthatónak tartja, az épület bizony nem süllyed.

 

 

 

 

 

forrás: zaol.hu0


Az önkormányzati választásokon szerencsés lenne-e, ha a megyei listákon is közösen szerepelne az ellenzék?

0
0

hírek innen, onnan

Az EB kötelezettségszegési eljárást indíthat Romániával szemben

Kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Romániával szemben az Európai Bizottság (EB), amennyiben a Kisebbségi Jogvédő...

Negyedszer adják át a Petőfi Zenei Díjat

Tizenkét kategóriában osztják ki kedden a Petőfi Zenei Díjat. A hazai könnyűzenei színtér legjobbjait immár negyedik alkalommal ismerik...

Senki sem vitte el a főnyereményt az ötös lottón ezekkel a számokkal

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Százmilliós fejlesztés a pécsi hajléktalan-ellátásban

Közel százmillió forintból valósított meg fejlesztéseket a pécsi hajléktalan-ellátó rendszert működtető Támasz Alapítvány a...

Tömegesen pusztulnak az alaszkai lazacok, mert túl meleg a víz

Rekord meleg volt a július, 850 tetemet találtak.

Mindig ugyanazokat a számokat látod mindenhol? Az univerzum ezzel üzen

Veled is előfordult már, hogy folyton ugyanazokat a számokat pillantottad meg mindenhol? Például éjszakánként felriadtál, és az órán...

Halálra gázoltak egy biciklist

A férfi épp az udvarról hajtott ki, amikor egy arra haladó autó elgázolta.

Az összes újonc pontot szerzett a spanyol bajnokság nyitó fordulójában

A Villareal és a Granada gólparádét rendezett az El Madrigalban.

Szent Fausztina ereklyéjét helyezték el a ruzsai templomban - galéria

Ruzsa - Szent Fausztina ereklyéjét helyezték el szombaton a ruzsai templomban, ami előtt szabadtéri ünnepi szentmisét celebrált Marek...

Világosító hajpakolások, amiket saját magadnak is kikeverhetsz

Ha természetes szőke a hajad, biztosan te is nagyon szereted, amikor nyáron a nap még jobban kiszívja a tincseid. Ha erre még rá szeretnél...

0

Sport

Szédületes, amit ezek a lányok hét másodperc alatt művelnek

Aleksandra Miroslaw lett a női gyorsmászás világbajnoka.

Nagy Ádám győztes gólt szerzett, a szurkolók szerint jobb, mint Puskás

A Bolognából Bristolba igazoló fiatal magyar középpályás a második meccsén győztes gólt szerzett, a drukkerek oda meg vissza vannak érte. Jobb, mint Puskás.

Kiszivárgott, ki lesz az UEFA Év játékosa?

Úgy látszik, nem telik el év kiszivárogtatás és baki nélkül az UEFA-nál. Már, ha igazi ez a fotó. Általában az szokott lenni.

Azt hitte ő nyert, de egy körrel hamarabb ünnepelt - videó

Hayden McCormick egészen szürreális jeleneteket szolgáltatott a Tour of Utah 4. szakaszán.

Óriási góllal kapott ki a Barcelona - videó

A spanyol bajnokság tegnap kezdődött el és óriási meglepetésre az Athletic Bilbao letudta győzni a Barcelona együttesét, méghozzá nem is akármilyen góllal.

A váratlan visszatérés: Katinka riválisát edzi Shane Tusup

Budapest Visszatér az úszóedzői pályára Shane Tusup (31)! Az amerikai szakember a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Ilaria Cusinato (19) és Bujdosó Zsombor (15) felkészítését veszi át.

Borzalmasan néz ki a Barcelona Messi nélküli statisztikája

A Barcelona visszafogott játékkal, kapufákig jutva az utolsó pillanatban kikapott Bilbaóban a nyitómeccsen. De persze cseppet sem volt meglepő, mivel Messi nem léphetett pályára.

Ilyen nincs. Megint korán ünnepelt egy bringás a utahi körön

Valami lehet a levegőben a nyugat-amerikai államban.

Újabb sztárfocistára csapott le a Bayern München

A Barcelona csapatánál létszámfölöttivé vált Philippe Coutinho, akire így rögtön lecsapott a Bayern München.

Nagy Ádám gólt szerzett Angliában, majd megsérült

A Bristol City 2-0-ra győzött a Queens Park ellen.

A Real tíz emberrel is nyerni tudott

Győzelemmel kezdte az új szezont Zidane csapata.

0

Bulvár

Melltartó nélkül, szétnyílt a felsője a tangás nagykövetasszonynak

Valentina Fradegrada éveken át balettozott, és jókora sikereket aratott. Legalább olyan nagyokat, mint mostanság a közösségi oldalain.

Döntöttek Magyarországról - várható volt az eredmény

Megerősítette Magyarország BBB szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolását változatlan stabil kilátással a Fitch Ratings.

Az autós megállt kinyitni a kaput, ami ezután történt, az vérlázítóan aljas

Az biztos, hogy örök életre szóló lecke volt. Mindenkinek.

Légzuhatag csapott le a Balatonra - elképesztő videó

A látványos természeti jelenség még szivárványt is produkált.

Családi titokról rántotta le a leplet Frenreisz Károly, Bujtor István testvére

Családi titkot árult el Frenreisz Károly, Bujtor István testvére.

Olyat manőverezett ez az orosz vadászbombázó, hogy a fejünket fogjuk tőle

A MAKS nemzetközi légi- és űrszalonról amelyet az oroszországi Zsukovszkijban rendeztek meg  ezúttal sem maradhatott el a várva várt légi parádé, amelyen az oroszok egyik nagy büszkesége, a Szu35 vadászbombázó ismét megmutatta, hogy mire is képes.

Pánik tört ki az Eötvös Cirkusz előadásán

Félbe kellett szakítani az előadást egy oroszlán miatt.

Furcsa képekre bukkant egy tudós a Google Térképen: sokan nem sejtik, hogy ott vannak

A különös felvételek egyszer absztrakt festményekre, máskor pedig földön kívüli dolgokra emlékeztetnek.

Nyaralónak mondják, de mi kivennénk egy egész életre

Szantorini hullámainak cirógató hangjára szenderülhetünk álomba itt.

Megfizettem a kutyám árát, és pár hónappal később az életét is - szaporított kutyák történetei 2. rész

Tudod kik azok a szaporítók? Ismered a kegyetlen igazságot a munkájuk mögött? A Brit Pásztorkutya Fajtamentésen keresztül most pórul járt gazdik mesélik el a valódi történeteiket. Jöjjön a második rész: Borisz.

Az új ideál: Sokak szerint ő most a világ legszebb nője - fotók.

Letaszította trónjukról a legnagyobb dívákat.

blogmorzsák

Robert De Niro 10 legjobb alakítása

A színész ma 76 éves, ennek apropóján néz­zétek meg a 10 legkiválóbb alakítását!

Nem működik a kémia

Szeretnék gyereket, nyitott és elfogadó vagyok. De... nem erre a gyerekre gondoltam. Valahogy nem működik a kémia.

Hongkong üzenete

A hongkongi tüntetések kezelése rámutat a kínai vezetés frusztrációjára és egy kínai érdekszféra működési elveire.

Csodatej: négy év alatt 27 -sze­res árfolyam

Egy fehérje mínusz a tőzsdén hatalmas plusz – már a Nestlé is gyártani kezdte az új-zélandi A2 Milk sikertejét.

Nem tudsz lefogyni? Amikor a tested eteted, de a lelked éhezi

Hogyan jutunk a gyerekként jó magaviseletért kapott édességtől a felnőttkori elhízásig? Mi a lelki háttere?

15 Tipp hogy elkerüld az extra kiadásokat az utazá­sod során

Így kell a felesleges kiadásokat visszaszorítani az utazás során.

Autista zseni a színpadon

Az Esőember története. A darabot most szerdán a Városmajori Szabadtéri Szín­padon játsszák.

Hogyan váltak gyil­koló­géppé a Manson család lányai?

Emma Cline egy kamaszlány történetén keresztül ered a Manson-gyilkosságok nyomába.

Kiderült, mégiscsak érde­mes nyújtani a sorozatok között!

Az izomagyak mindig is tudták. De most már tudományosan is alátámasztott, hogy érdemes nyújtani.

Hidegháborús biofegyver?

A hidegháború idején a krump­libogárban is egy új ameri­kai, biológiai csodafegyvert láttak.

Inspirációk az elegáns tükrökhöz

A jól megválasztott tükör a természetes fényt megtöbbsz­örözi, felerősíti és a helyiségnek eleganciát ad.

Jól figyelj, ott egy mell!

A rapper nyár elején kiadott, Save Me című EP-jének, immár negyedik számához jött ki klip.

0