Ezt olvasta már?

0

Pécs Pride szervezői: “Magyarország alkotmányos demokrácia, ahol senkit nem érhet agresszió vagy hátrányos megkülönböztetés a nemi kisebbséghez tartozása miatt.”

Hosszú közleményben reagáltak a Pécs Pride szervezői a pécsi jobboldal minapi álláspontjára a tervezett programmal kapcsolatban. A közleményt - kérésükre - szó szerint, teljes egészében mutatjuk.


hirdetés

 

“Egy Elfogadó, Szabad Városért és Magyarországért!

 

Állásfoglaló nyilatkozat és válasz a Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivált és a Pécs Pride Felvonulást szervező Diverse Youth Network részészéről

 

“Magyarország alkotmányos demokrácia, ahol senkit nem érhet agresszió vagy hátrányos megkülönböztetés a nemi kisebbséghez tartozása miatt éppúgy mint a többséghez tartozása miatt.” (a Fidesz-KDNP-ÖPE (Összefogás Pécsért Egyesület) frakciószövetség 2021.06.30-án tett nyilatkozata a Pécs Pride Felvonulásról)

“Tisztán kell látnia a pécsieknek abban is: a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni.” (Péterffy Attila, Pécs város polgármesterének 2020.03.02-án tett nyilatkozata a Pécs Pride Felvonulásról)

 

Ahogy Magyarországon, úgy Pécsett sem gyűlöletben szeretnének élni az emberek. Ezért 2021-ben egy emberi jogi fesztivált és felvonulást szervezünk. A “Freedom of my Identity” nevű egyhetes fesztivál pontos dátuma 2021.09.13-18. A fesztivál során hazánkban élő, társadalmilag és jogilag egyaránt kirekesztett csoportokra hívjuk fel a figyelmet, tárgyaljuk a sérelmeiket és bemutatjuk az értékeiket, kultúrájukat.

 

A fesztivál 2021.09.18-án, a “Pécs Pride Felvonulás, Bárhol Szabad!” c. eseménnyel és egy azt követő bulival ér véget. Mindez

 

a létjogosultságát igazolva hatalmas visszhangot keltett, helyi és országos szinten, holott a kormány jelenlegi politikája pedig éppen a gyűlöletnek ad teret. Szakadékokat képez emberek csoportjai között és már törvénybe is iktatta ezt. Mi sem igazolja jobban rendezvényünk szükségszerűségét, mint az elmúlt évek kirekesztő politikai programja, az LMBTQ+ közösséget és más csoportokat ért jogsérelmek, illetve az elmúlt időszak egyértelmű gyűlölet-bűncselekményei.

 

Ott, ahol apa és fia együtt leköpték és megütötték azt a két német nőt, akik szivárványos arcfestést viseltek a Puskás Arénában megrendezett francia-portugál meccsen, vagy ahol két meleg fiatal orvost bántalmaznak mind verbálisan, mind fizikálisan, az egyiküket eszméletvesztésig rugdosva, ott sajnos egyértelműen kimutatható a gyűlölet-propaganda sikeres működése. Ez utóbbi eset ráadásul éppen szeretett városunkban, Pécsett történt. Ez hívja életre az ezek meggátolását célzó rendezvényeket. A mi rendezvényünk ilyen. A kormánypárti politikusok pedig, így a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség is valótlan kijelentéseket tett 2021.06.30-án publikált nyilatkozatában.

 

Elutasítjuk a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség vádjait, miszerint rendezvényünk “nyíltan sértő és provokatív” lenne, “közszemérmet és közerkölcsöt sértene”, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre nézve. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, az EuroChild (Európa legnagyobb gyermekjogi szervezete), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Magyar Pszichológiai Társaság is nyilatkozataiban tette egyértelművé, hogy jogsértő az LMBTQ+ fiatalok megfosztása hiteles és valós információktól LMBTQ+ témákban. Továbbá egyértelműsítették, hogy a kormány olyan csoport, az LMBTQ+ fiatalok ellen kelt gyűlöletet, akik eleve a társadalom egyik legsérülékenyebb csoportja, közöttük az egész világon kimagasló az öngyilkosság aránya. A magyar LMBTQ+ emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, 30%-uk meg is kísérelte azt.

 

Nem sértve érzi magát ma sok ezer magyar állampolgár, hanem egyenesen fizikailag fenyegetve, nem alaptalanul. Az ismeretlentől való félelem bizonytalanságot szül, melynek könnyű áldozatául esni a kormány által szított hamis tények propagálásával.

 

Ez számos kisebbségi csoporttal szemben megmutatkozik. A gyűlöletre pedig nem gyűlölettel, csupán szeretettel válaszolhatunk. Azok az emberek, akik személyesen ismernek az LMBTQ+ közösséghez vagy más kisebbségi csoporthoz tartozó személyt, nyitottabbak és elfogadóbbak. Nem hagyjuk, hogy a kormány ellehetetlenítse emberek százezreinek létezését. A hatalom a gyermek és családvédelem zászlaja alatt rekeszti ki saját állampolgárait és veszélyezteti a fiatal generációt. Holott a Fidesz homofób, transzfób és gyűlölködő politikájának nincs társadalmi támogatottsága. A HVG megbízásából a Medián készített felmérést a Szájer-ügy kapcsán, amiben a megkérdezettek 79%-a válaszolt úgy, hogy “semmilyen módon nem szabad hátrányosan megkülönböztetni a homoszexuálisokat”. Ami igazán szembetűnő, hogy még a Fidesz-szavazók 73%-a is egyetértett ezzel az állítással.

 

Továbbra is kitartunk a fesztiválunk és felvonulásunk helyi és országos, sőt európai szintű szükségszerűsége és érvényessége mellett! A felvonulás továbbra is a gyülekezési jog hatálya alá tartozik és demonstráció jellegét megőrizve hívja fel az emberek figyelmét a fentiekre, továbbá megünnepli a sokszínűség kínálta lehetőségeket és a bátorságot az önazonos, boldog élethez, családhoz és szerelemhez!

 

Mindenkinek szíve joga kilátogatni vagy nem kilátogatni a Pécs Pride Felvonulásra, de senkinek nincs joga az egyenlőségért tüntető állampolgárokat a gyülekezési jogukban korlátozni, őket megfélemlíteni és a tüntetésen résztvevőket megbélyegezni.

 

Amennyiben Pécs város városvezetése vagy a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség közmeghallgatásra vagy bármiféle közös platformra hívna minket, a részvételt természetesen vállaljuk és rendelkezésükre állunk annak megszervezésében és lebonyolításában is.

Pécs, 2021.07.01. Diverse Youth Network

 

Nyilatkozat (2021.06.30)

 

Álláspontunkkal kapcsolatban az alábbi helyi és országos civil szervezetek, intézmények és médiumok fejezték ki egyetértésüket és támogatásukat:

 

Budapest Pride

Amnesty International Magyarország

The Phiren Amenca International Network RomNet.hu

TV Baxtale

Magyar Kétfarkú Kutya Párt

 

Amennyiben kifejeznéd szolidaritásodat és támogatásodat, az alábbi rövid űrlapon tudod ezt megtenni“.0
0

hírek innen, onnan

Augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az...

A németek többségének súlyos gond a drágulás

A német lakosság többségének súlyos gondot okoz a drágulás egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Újpesti diáköngyilkosság: „Valami félrecsúszott az életében” – megszólalt Gergőről a gyászoló rokon

Jól szituált, zenész családból származott az a 11. osztályos gimnazista, aki napokkal ezelőtt felakasztotta magát budapesti otthonában....

Állami tulajdonba kerül a Nemzeti Sport

Szombattól kezdődően állami tulajdonba kerül a Nemzeti Sport, Magyarország egyik legrégebbi lapja, ami online formában is sok embert ér el.

Meghekkelték a brit hírszerzést

DDoS-támadás miatt rövid időre leállt az MI5, Nagy-Britannia belföldi kémszolgálatának honlapja.

Kárpáti Rebeka francia nőként az Eiffel-torony előtt

Kárpáti Rebeka nem tud nem divatos lenni, mert valójában a nap 24 órájában az, és egyúttal rendi, csinos, vonzó és szexi.

Tavaly 8,941 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházás érkezett Romániába

Tavaly 8,941 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházás érkezett Romániába, több mint amennyit korábban közölt a Román Nemzeti...

KSH: augusztusban 8073 gyermek született és 10 224-en haltak meg

A születések és a halálozások száma is csökkent.

Demcsák Zsuzsa nagyon szexi latin szépségként

Mintha csak egy latin szépség köszönt volna be, nagyon jól áll neki ez a különleges szett, ami az eddigi kedvence a Money or Love-ban.

Századvég: az Egyesült Államok és Kína nyer, mindenki más veszít a brüsszeli szankciókkal

A megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy egyik fél sem jöhet ki győztesen az ukrajnai háborúból.

Sport

Dél-Koreában is felháborodtak a magyar-olasz meccs csaló bíróján

A helyi lapok egyöntetűen kiállnak Ádám Martin igaza mellett.

Halálra verte ellenfelét a bokszoló

Öt napig küzdöttek az ígéretes jövő előtt álló ökölvívó életéért - mindhiába.

Sajtóhírek szerint előszerződést kötött a Chelsea a Leipzig sztárjával

A Bild beszámolója szerint az RB Leipzig csatára, Christopher Nkunku az átigazolási időszak utolsó óráiban orvosi vizsgálaton vett részt és a Chelsea-hez készül.

Durva kritikát kapott Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik

William Gallas, az egykori 85-szörös francia válogatott labdarúgó éles kritikát fogalmazott meg Szalai Ádámról, valamint Szoboszlai Dominikról.

Évtizedek óta nem látott válságban van a Bayern München

Az edzőnek nincs tekintélye, a csapat már az első négy között sincs, a játékosok meg vedelnek. Mi van a háttérben?

Kubatov Gábor kimondta, amit eddig senki a Fradi Európa-liga-céljairól

Sztanyiszlav Csercseszov pedig még az FTC elnökénél is merészebben fogalmazott.

Őrült dobással sokkolta ellenfelét a dartsjátékos - videó

Nagy bajba kerülhetett volna, ha kicsivel odébb csapódik be a nyila.

Dől a lé: válogatott focistáink az üzleti életben is alaposan megszedik magukat

Egyre aktívabbak az üzleti életben is a magyar labdarúgók. Vannak, akik a számok alapján igencsak jó üzleti érzékkel rendelkeznek, mások viszont egyelőre csak ismerkednek azzal a világgal.

Meg akarja vásárolni az Espanyolt, csak hogy a Barcelonát károsítsa

Nem titok, hogy a PSG és a Barcelona kapcsolata kifejezetten feszültté vált az utóbbi időben.

Teniszmeccsen ritkán kezdenek el bunyózni, most majdnem ez történt

Két férfi teniszező a meccsük végén majdnem összeverekedett.

0

Bulvár

Váratlanul gyorsan megszületett az uniós megállapodás: Brüsszel pénzt szerzett a rezsiszámlák kifizetésére

Ideiglenes szolidaritási hozzájárulást is kell fizetni az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban azoknak, akik az előző három évben elért átlagos nyereséget idén 20%-al meghaladják.

Valami nagyon nincs rendben a magyar élelmiszerárakkal – már a nyugati termékek is olcsóbbak a boltokban

Hogyan kerülhet többe itthon a magyar trappista, mint a francia nemespenészes brie? Miért szabadulhattak el ennyire a hazai árak? Erről kérdeztük Raskó György agrárközgazdászt.

Ezekre a kérdésekre nem lesz kötelező válaszolni a népszámláláson: túl érzékenyek lehetnek

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, ez alól csak néhány érzékenyebb témájú kérdés jelent kivételt.

Benyitott a lánya szobájába, amit ott látott, attól sokkot kapott

Ilyen meglepetésre is csak Ausztráliában számíthat az ember.

Óriási átalakulás jön a hazai benzinkutakon

Berobban a spórolás, jönnek a fapados és automata töltőállomások.

Orbán Viktor: Dühösek vagyunk, mert becsaptak minket

A Kossuth rádiónak adott interjút a miniszterelnök.

Északi Áramlat: Bizonyítékkal rukkolt elő Moszkva

Oroszország azt állítja, tudja, ki áll az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött.

Dél-Koreában is felháborodtak a magyar-olasz meccs csaló bíróján

A helyi lapok egyöntetűen kiállnak Ádám Martin igaza mellett.

Kimatekozták, ennyi pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

Orbán Viktor hangsúlyozta, a nyugdíjak értékét is igyekszik megvédeni a kormány.

Szakértő a gáz rendszerhasználati díjának emeléséről: ez a klasszikus eset, mikor akasztják a hóhért

Szombattól az MVM ismét emeli az átlag felett fogyasztók gázdíját, közel 3 százalékkal. Közben a kormány bejelentette, hogy a szolgáltatók visszatérnek a korábbi számlázási határidőhöz, így a nyugdíjasoknak

blogmorzsák

7 tulajdonság, amelyet a nők finoman keresnek a férfiakban

Nem mindig mesélnek erről. Vagy megtalálják benned, vagy nem.

Forduló jöhet a lakáspiacon

Eddig a városból menekültünk, most megindul a visszavándorlás? Az biztos, hogy új szempontok alapján választunk otthont.

Viharmadár a sarkvidékről?

„Mindenesetre nem zárnám ki, hogy a világ most egy ügyes manipulációnak ugrott be.“

Működőképes lehet-e a Parenting Marriage?

Muszájból, becsületből.

Fogyasztásmérő - mérd meg, mi mennyit fogyaszt, költséged is kiírja

Zseni eszköz, amivel kiderülhet a túlfogyasztás - otthonra, cégeknek is kiváló.

0