Ezt olvasta már?

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentett...

0

Mit is jelent a manapság többször elhangzó kifejezés, LMBTQ. Egy kicsit a másságról!

Az emberek többsége sok esetben nem érti, hogy a média és a médiában nyilatkozó személyiségek miről is beszélnek, amikor az LMBTQ kifejezést, nevet használják. Hogy mit jelent, itt elolvashatja!


hirdetés

Egy helyzet, elnevezés miért bonyolult és miért nem egyértelmű az olvasók számára a közéletben, az mindig talány, sokszor megmagyarázhatatlan. Magyarországon és földünk más országaiban a szexuális másság alá tartozó csoportok tartoznak ebbe a közösségbe. Szexuális Másság Közössége helyet, ami egyértelműen kifejezi a lényeget, LMBTQ közösségnek nevezik.

A lényeg:

Az LMBTQ+ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer, +) az LGBTQ+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgendered, Queer, +) angol betűszó megfelelője és az átlagostól eltérő életű emberek közösségére utal.

A közösségen belüli csoportok kialakulásának a legfőbb oka az volt, hogy az LMBTQ ernyő-társadalmon belül minden személy megtalálhassa a saját csoportját, szexuális preferencia és önazonosság alapján.

Tapasztalat, hogy betűk, a kifejezések pontos értelmezése és az azokhoz tartozó csoportok meghatározása még azok számára is gondot okoz, akik amúgy teljes jóindulattal viseltetnek az LMBTQ társadalommal szemben.

Ami persze nem meglepő. Részben azért, mert néhány kifejezésnek tényleg összetett jelentése van. Részben pedig azért is, mert maguk az LMBTQ szervezetek körében sem egységes a betűszavak használata, gyakran más betűkkel kiegészítve használják. A jelenleg általános betűszóban a „+” jel mutatja, hogy a leggyakoribb LMBTQ társadalmi csoportokon kívül még számos csoport található a közösségben.

A három legegyszerűbb és szinte mindenkinek egyértelmű szavak a Leszbikus, a Meleg és a Biszexuális.


LESZBIKUS

Az „L” betű jelentése: leszbikus. Szexuális irányultságra utal, a női homoszexuálisok elnevezése, akik nőként nők íránt vonzódnak mind érzelmileg, mind szexuálisan.


MELEG

Az „M” betű jelentése: meleg. Szexuális irányultságra utaló, leggyakrabban a férfi homoszexuálisok esetén használt kifejezés. Tehát olyan emberekre, akik férfiként férfiakhoz vonzódnak mind érzelmi, mind szexuális értelemben. Míg az angolban a meleg=gay egyértelműen férfiakra értendő, addig a magyarban ritkán gyűjtőfogalomként is használatos, mind a női és férfi homoszexuálisokra használt, nem sértő kifejezésként.


BISZEXUÁLIS

A „B” betű jelentése: biszexuális. Szexuális irányultságra utaló kifejezés, mely olyan emberekre utal, akik mindkét nem felé nyitottak az érzelmi és a szexuális kapcsolatra. Tehát az életük során van ellenkező nemű (heteroszexuális) és azonos nemű (homoszexuális) érzelmi, szexuális kapcsolatuk is.

A következő két betű és kifejezés (a Transznemű és a Queer) már nehezebben meghatározható szavak.


TRANSZNEMŰ

A „T” jelentése: transznemű/transzszexuális. Szemben az előzőkkel, ez a szó nem egy szexuális irányultságra, hanem egy identitásra, egy önazonosságra utal. A transznemű ember esetén a születéskor megállapított biológiai nem és a gondolkodásban, az éntudatban megélt nem különbözik.

A transznemű/transzszexuális ember tehát az egyértelmű és biológiai külső és belső nemi jellegekkel ellentétes éntudattal élő személy. Férfi testben nőként és fordítva. De ezen belül a szexuális preferenciája bármi lehet, heteroszexuális, homoszexuális vagy biszexuális is.

A transznemű emberek „végső célja” a teljes élethez a nemátalakító vagy korrigáló műtét és a hormonkezelés, mely esetén a személy éntudatával azonos nemi jelleget adnak a testnek. Ennek hiányában (vagy ezt megelőzően) a transznemű emberek esetében megjelenhet a transzvesztitizmus és a cross-dressing, melyek nem szinonimái sem egymásnak, sem a transzneműségnek.

Korábban az interszexualitást is idesorolták, azonban a teljesen más kiindulás miatt ezt külön csoportként kell kezelni.


QUEER

A „Q” jelentése: queer/questioning, azaz fura/kérdéses. A legnagyobb gondot a pontos értelmezésben az okozza, hogy a szónak több jelentése és több alkalmazása is van.

A queer általános megfogalmazásként egy gyűjtőfogalom, használatos az egész LMBTQ+ társadalomra. Így értve használják az átlagostól (a többségi társadalom által elfogadottól) eltérő, furcsa, különös és szokatlan szexualitású, viselkedésű emberekre.

De a queer kifejezést használja olyan ember is önmagára, aki vagy nem tudja, vagy nem akarja meghatározni saját szexuális hovatartozását, de jelezni kívánja, hogy valamilyen módon “kilóg” a társadalom hagyományos sémáiból.


A szexuális másság elfogadása

A mai kor is végletes elfogadási mintázatokat mutat. Míg a nyugati világ viszonylag megértő a mássággal szemben, vannak országok, ahol halálra kövezés jár érte. A viszonyulásunk annak függvénye, hogy minek tekintjük a szexuális másságot. A sztereotip egyszerűsítés szerint ha az bűn, akkor büntetni kell, ha betegség, akkor pedig gyógyítani. Mindenképpen az általánostól és a többség által elfogadottól eltérő, egyesek szerint szexuális deviancia.

Sokak szerint a homoszexualitás nem természetes, mert a Gondviselő nem véletlenül teremtett nőt és férfit (fordított sorrendben, és mintha a férfi borda az unaloműzés miatt kelt volna életre), vagy ellentmond a darwini elvnek, mivel akadályozza a szaporodást. Különben is, a szex a népességgyarapodás eszköze, a homoszexualitás ezért csak zsákutca

Genetikus a szexuális másság, vagy szociális eredetű?

Nincs a jelenlegi kutatások alapján egyértelmű bizonyíték egyikre sem, de a legtöbb kutató a nevelés és a környezeti hatások, vagyis a szocializáció mellé teszi le a voksát. A genetikus magyarázatot még olyan kutatók is kizárták, akik maguk is szexuálisan mások voltak.

Ha genetikailag öröklődne, az egypetéjű ikrek vagy mind heterók vagy melegek lennének. Azonban az egypetéjű ikrek között is van olyan, hogy az egyik heteró másik meg homoszexuális. Nem kell 500 ezer embert ezért vizsgálgatni. Egyértelmű tény, hogy a homoszexualitás egy felvett magatartás. Nem génhiba, nem betegség, hanem az egyén szándékos akarata a másságra.

A vita még sokáig fog tartani!

sz/nlcs0
0

hírek innen, onnan

El akarták rabolni, ezért fokozott védelem alá helyezték a belga igazságügyi minisztert

A kábítószerellenes intézkedései miatt kaphatott fenyegetéseket.

Verekedésbe keveredett a Dancing with the Stars táncosa

Hegyes Berciről olyan dolog derült ki, amit sosem gondoltunk volna. Komoly sérülést is szerzett a táncos.

Azért hiánycikk a cukor, mert az árstop miatt többet vesznek az emberek?

Sok boltban hetek óta hiánycikk a kristálycukor. Egy budapesti boltban azt sem tudják, mikor kapnak legközelebb. A Cukorrépa Termesztők...

Kisebb lesz a fűtésszámlád, ha ezt a trükköt alkalmazod.

Télen nem kevés összeget költünk a fűtésre, és, vannak bizonyos megmagyarázhatatlan helyzetek, amikor irreálisan magasak lesznek a...

Foci miatt borul a közlekedés hétfőn Budapesten

Változik a közösségi és a közúti közlekedés forgalmi rendje hétfő este a Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája...

Luxuscikké válhat a szomszédban a pálinka?

A szlovák Szeszipari Szövetség elnöke úgy látja, egyre kevesebben dolgozzák fel a gyümölcsöket.

Lehet, hogy nem is híztál, csak felpuffadtál. 5 bevált praktika puffadás ellen

A lapos has és a feszülésmentes farmer egyik legegyszerűbb titka, hogy körültekintő életmódbeli döntésekkel örökre leszámolj a...

Csuti és Szorcsik Viki Bécsben romantikáznak

Kétség sem fér hozzá, hogy egy párt alkotnak, s már ők sem tagadják.

„Böjte atya áldása adott erőt” – Tóth Gabi kijött a kórházból

Szegeden ingyenes koncertet is adott az énekesnő a Katolikus Társadalmi Napok keretében.

Halálos iramban román módra: három elektromos rendőrautó üldözött egy lovasszekeret Bukarestben

A Halálos iramban: Bukaresti hajsza forgatókönyvének egyik jelenete végre kikerült az utcákra: a helyi rendőrség járőrei hiába...

Mi lehet köztük? A BSW egyik frontembere mellett tűnt fel Galambos Lajcsi lánya - videó

Együtt bulizott Galambos Bogi és a BSW zenésze, Sziklai Mátyás, azaz Meklód. Azonnal be is indultak a találgatások, hogy van valami a...

Sport

Honnan került elő és kicsoda Kerkez Milos, a magyar válogatott új sztárja?

A 18 éves fiú élete első válogatott meccsén lefocizta a pályáról Thomas Müllert és a német sztárokat.

Leütötték Cristiano Ronaldót, ömlött a vér az orrából - videó

A csehek elleni Nemzetek Ligája-meccs első félidejében a kapussal ütközött a portugálok világsztárja.

Szoboszlai Dominik a németek elleni meccs után kidobta a tömegbe a legendás cipőjét – fotó

Szoboszlai Dominik a Nemzetek Ligája pénteki mérkőzése után odadobta a cipőjét a magyar szurkolótábornak.

Nagyot buktak a spanyolok a Nemzetek Ligájában

Kedden dől el a szuperdöntőbe jutás, a portugálok ellen.

Több szempontból is különleges mérkőzés vár a magyar válogatottra

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn este amolyan csoportdöntővel zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját.

Federer búcsúmeccse után Nadal is komoly döntést hozott

Gyermeke születése miatt nem folytatja a Laver-kupa küzdelmeit a spanyol teniszsztár.

A portugálok kiütötték a cseheket a Nemzetek Ligájában

Az első félidőben már kétgólos előnyben voltak a portugálok, a csehek tizenegyest is hibáztak.

Ezt kapta a fejére a német sajtótól a szövetségi kapitány: „Hansi, ez így nem fog menni.”

A német lapok Hansi Flick szövetségi kapitányt ekézik amiatt, hogy pénteken kikaptak a magyaroktól.

0

Bulvár

Fordulat az eltűnt kis Maddie ügyében, sokkot kaptak a szülők

A 2007 óta tartó nyomozás során egy rendőr utalt rá, hogy a szülők maguk végezhettek az eltűnt kislánnyal. Most pont került a rágalmazási ügy végére.

Hírek érkeztek Bodrogi Gyula állapotáról, megszólalt a család

Újabb híreket kaptunk, de ezúttal a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész családjától.

Kiderült, miért nem menstruáltak Auschwitzban a nők

A közhiedelemmel ellentétben nem az embertelen viszonyok miatt szűnt meg a menstruációjuk a zsidó nőknek a koncentrációs táborokban egy új kutatás szerint.

Idén is lesz vénasszonyok nyara

Nemsokára akár 20-25 Celsius-fok is lehet napközben.

Itt a "nők 40" fordítottja és valósággá is válhat

Svájcban népszavazást tartanak hétvégén két témában, az egyik az állatok jólétével kapcsolatos másik pedig a nyugdíjrendszerrel. Utóbbi magyar szemmel kissé furcsa, ugyanis éppen azt célozná, hogy a nőknek tov

Inváziószerűen terjed ez a madárfaj hazánkban

A pásztorgém dél felől történő terjeszkedésének újabb bizonyítéka, hogy már egyre nagyobb csapatokban mutatkozik Magyarország területén. Az idei baranyai adatok is alátámasztják ezt a tendenciát. közölte Fa

Cseresznye nagyságú jég - 8 megyére adtak ki riasztást vasárnapra

Akár 1-2 centiméteres jég is eshet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Több megyére is riasztást adtak ki.

blogmorzsák

A 2006-os választás plakátjai

A kisebbik koalíciós párt plakátra tette húzó­arcát, Kuncze Gábort + egy gyermeket. Magu­kat liberálisként határozták meg, klasszikus színűk pedig a kék.

Putyin prókátora

Ezek az emberek addig védték Putyin védhetetlen lépéseit, hogy elhitték saját maguknak, miszerint legalábbis arkangyal.

Futballvilág – Magyarország 0:1

Vizespalack a német foci fejéhez!

0