Ezt olvasta már?

0

Koronavírus - Nő az óvodák iránti igény vidéken

Fokozatosan nő az óvodák iránti igény a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével és a szülők újbóli munkába járásával a vidéki településeken, a szülők kérésére újabb intézményeket nyitnak meg, további csoportokat indítanak.


hirdetés

Miskolcon a növekvő igények miatt hétfőtől újabb két bölcsőde és kilenc óvoda ügyeletes intézményként történő kijelöléséről döntöttek, eddig két bölcsőde és három óvoda tartott ügyeletet.

A nyíregyházi önkormányzat által fenntartott óvodákban és bölcsődékben folyamatosan biztosított a gyermekek ellátása kiscsoportos formában, csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyeletét biztosítva. A helyhatóság harmincöt óvodai telephelyen, 166 csoportban legfeljebb 830 gyermeket tud fogadni. Naponta - változó módon - 140-155 óvodás jár óvodába a március 16-ától fenntartott ügyeleti rendszerben. Bölcsődében ötvenöt csoportban 275 bölcsődés gyermeket tudnak elhelyezni, átlagosan körülbelül nyolcvan bölcsődés gondozását látják el. Debrecenben jelenleg egy ügyeletes bölcsődébe és nyolc ügyeletes óvodába vihetik a szülők a gyerekeket, de igény esetén mind a 12 bölcsődét és 33 óvodát megnyitják, és valamennyi gyerek a saját, megszokott intézményébe járhat, ott szervezik meg az ügyeleti ellátást nekik.

Balassagyarmaton 28 gyerekre felügyelnek két bölcsődei és négy óvodai ügyeletes kiscsoportban.

Békéscsabán nagy az igény a gyermekfelügyeletre, hétfőtől az eddigi egy helyett már két bölcsődében helyezhetők el a gyerekek, és tíz óvoda biztosítja az ellátást. Az intézményekbe csak a dolgozók és a gyerekek léphetnek be, a szülők nem.

Gyulán nyolc önkormányzati fenntartású óvodában - az egy csoportban ellátható legfeljebb 5 gyermeket figyelembe véve - 130 férőhely van, jelenleg 95-en igénylik a felügyeletet - mondta Makráné Gombkötő Zita, az egyesített óvoda vezetője az MTI-nek.

Orosházán szintén nyolc tagintézményben, összesen 26 csoportban tudják fogadni a gyerekeket. A múlt héten és hétfőtől érezhető volt a megugrás, jelenleg 70 gyerekre vigyáznak, de már a teljes pedagógusgárda be van osztva az ügyeletre - mondta az MTI megkeresésére Németh Gabriella óvodavezető.

Szarvason egy önkormányzati óvoda van három csoporttal, ezekbe most 9 gyerek jár. A bölcsőde 35 gyereket tud fogadni, jelenleg 21-en veszik igénybe - közölte Boross Bence önkormányzati oktatási és kulturális referens. Elmondta, két egyházi és egy szlovák nemzetiségi óvoda is van, a fenntartók általános iskolát is működtetnek, így ott akár az iskolai tantermeket is használhatják óvodai gyerekfelügyeletre.

Csongrádon a növekvő igények alapján már két bölcsődében tartanak ügyeletet, a működő óvodák száma is egyről négyre emelkedett hétfőtől - közölte Bedő Tamás polgármester.

Hódmezővásárhelyen mivel az öttagú csoportok miatt lényegesen csökkent a bölcsődék és óvodák kapacitása, munkáltatói igazolást kérnek a szülőktől - mondta Márki-Zay Péter polgármester, aki azt kérte, a korlátozott befogadóképesség miatt a családok csak valóban indokolt esetben vegyék igénybe ezt a szolgáltatást.

Makón az eddigi ügyeletes óvoda mellett két újabb tagintézmény is kinyitott - közölte Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Szegeden az önkormányzat tájékoztatása szerint a bölcsődékben és óvodákban is napról-napra jelentősen növekszik az igény. Hétfőn a négy ügyeletes bölcsődében 77 gyermeket gondoztak, a 12 ügyeletes óvoda 51 csoportjában pedig 208-ra felügyeltek a létszámkorlátok betartása mellett.

Pécsen Péterffy Attila polgármester tájékoztatása szerint egyre több óvodás és bölcsődés korú pécsi gyermek szülei kezdenek újra dolgozni, az óvodai ellátás és étkezés iránti igény szinte naponta érezhetően növekszik. Hétfőn újabb három óvoda nyitott ki, összesen nyolc csoporttal.

Dombóváron három önkormányzati óvoda 75, a bölcsőde 30 gyermeknek tud felügyeletet biztosítani, ezt hétfőn 60, illetve 20 gyermeknek kértek a szülők - mondta Pintér Szilárd polgármester az MTI-nek. Hozzátette: nő az igény a gyermekfelügyelet iránt, ezért a térség országgyűlési képviselőjénél kezdeményezte, hogy a csoportokban 5 helyett 10 gyermeket láthassanak el.

Kaposváron a múlt héten bölcsődei elhelyezést 22, óvodait 79 gyermek vett igénybe - közölte Szita Károly polgármester. A héten a gyermekszám növekedésére számítanak, az eddigi egy ügyeletes bölcsőde mellett még egyet, a hat ügyeletes óvodán kívül még hármat kinyitnak, hogy fogadni tudják a gyerekeket.

Veszprémben több mint duplájára nőtt a gyerekek száma az óvodákban az elmúlt egy hétben - közölte hétfőn a polgármesteri hivatal közjóléti irodájának intézményfelügyeleti csoportvezetője. Mészáros Éva elmondta, hogy a városban 516 bölcsődei férőhely van, jelenleg 60 bölcsődés veszi igénybe a felügyeletet, és 1998 óvodai férőhely van, jelenleg 83 gyerek jár óvodába. Veszprémben nem jelöltek ki ügyeletes intézményeket, minden gyermek a saját óvodájába járhat. Kovács Éva, a veszprémi Csillag Úti Körzeti Óvoda vezetője elmondta, arra kérik a szülőket, csak akkor vigyék be a gyermeküket, ha semmiképpen sem tudják megoldani az otthoni ellátást.

A győri bölcsődékben és óvodákban működő ügyeleti rendszert igény szerint tovább bővíti az önkormányzat. Az előre bejelentett gyermeklétszám függvényében, szükség szerint nyitnak meg újabb csoportokat, vagy akár intézményeket és növelik a felügyeletet ellátó pedagógusok számát - közölte a győri önkormányzat. A kapacitásbővítés célja, hogy segítsék a szülők visszatérését a munkába. Míg március 26-án 34 gyermeknek igényelték az ügyeleti ellátást, addig május 11-én már 249 gyermeknek.

Szombathelyen szerdától már valamennyi óvodában és bölcsődében tartanak ügyeletet, öttagú csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel.

 0
0

hírek innen, onnan

Egyetlen ábrán, melyik helyiségben hány fok a legjobb

Nem kell felhevíteni az egész lakást télvíz idején, és nem kell minden egyes helyiségből szaunát csinálni. A helyzet bonyolult, és...

Molnár Piroska 77 éves lett: „A lelkem már elengedné a színházat”

A közelmúltban életműdíjat vehetett át egy miskolci nemzetközi filmfesztiválon. A taps, sőt vastaps Molnár Piroskának szólt, a Nemzet...

Dukai Regina mindenkit meglepett, amikor kiderült élete legnagyobb titka

Tény és való, hogy számos sztár tartja fontosnak, hogy megosszon dolgokat a magánéletéről, hiszen az embereket nagyon is érdekli, mi...

Mérhetetlenül szexi fotók jelentek meg Messi gyönyörű szerelméről

Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan Lionel Messi is nagyon-nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hogy egy ilyen szép, csinos és szexi nő mellett...

Az októberi nyugdíjat miért ezen a napon utalják? 2022 október havi nyugdíj utalási időpontja

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) számai alapján Magyarországon valamivel több, mint 2 millió saját jogú nyugdíjas személy él (akit...

Meglepő dolgok derültek ki az ember eredetéről

Az utóbbi években kiderült, hogy alaposan alábecsültük a felmenőinket, és az evolúciós jövőnk sem egyértelmű.

Ez a Dél-Alföld egyik legjobb ár-érték arányú gyógyfürdője

Fedett és szabadtéri gyógyvizes medencék, köztük egy különleges úszómedence, valamint élménymedencék is a vendégek rendelkezésére...

Azonosítatlan drónokat észleltek az Északi Áramlat robbanásai előtt - Norvégia

Szeptemberben megugrott a pilóta nélküli repülőgépek száma a tengeri platformok közelében - jelentették az energetikai dolgozók.

Nem fogod elhinni, mivel foglalkozik Tim Allen kisebbik lánya.

Tim Allen büszkébb nem is lehetne kisebbik lányára, aki elképesztően tehetséges színésznek bizonyult a meghallgatáson.

Lenyűgözően néz ki bikiniben Iszak Eszti

Nemcsak bikiniben, de ez a fotó most abszolúte aktuális, és nem a magyarországi időjárás miatt, hiszen Iszak Eszti nemrég még...

Tuti siker: Októberben ebben a darabban hódítani fogsz

Ezekbe az októberi outfitötletekbe tényleg minden belefér!

Augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az...

Sport

Dél-Koreában is felháborodtak a magyar-olasz meccs csaló bíróján

A helyi lapok egyöntetűen kiállnak Ádám Martin igaza mellett.

Halálra verte ellenfelét a bokszoló

Öt napig küzdöttek az ígéretes jövő előtt álló ökölvívó életéért - mindhiába.

Sajtóhírek szerint előszerződést kötött a Chelsea a Leipzig sztárjával

A Bild beszámolója szerint az RB Leipzig csatára, Christopher Nkunku az átigazolási időszak utolsó óráiban orvosi vizsgálaton vett részt és a Chelsea-hez készül.

Durva kritikát kapott Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik

William Gallas, az egykori 85-szörös francia válogatott labdarúgó éles kritikát fogalmazott meg Szalai Ádámról, valamint Szoboszlai Dominikról.

Évtizedek óta nem látott válságban van a Bayern München

Az edzőnek nincs tekintélye, a csapat már az első négy között sincs, a játékosok meg vedelnek. Mi van a háttérben?

Kubatov Gábor kimondta, amit eddig senki a Fradi Európa-liga-céljairól

Sztanyiszlav Csercseszov pedig még az FTC elnökénél is merészebben fogalmazott.

Őrült dobással sokkolta ellenfelét a dartsjátékos - videó

Nagy bajba kerülhetett volna, ha kicsivel odébb csapódik be a nyila.

Dől a lé: válogatott focistáink az üzleti életben is alaposan megszedik magukat

Egyre aktívabbak az üzleti életben is a magyar labdarúgók. Vannak, akik a számok alapján igencsak jó üzleti érzékkel rendelkeznek, mások viszont egyelőre csak ismerkednek azzal a világgal.

Meg akarja vásárolni az Espanyolt, csak hogy a Barcelonát károsítsa

Nem titok, hogy a PSG és a Barcelona kapcsolata kifejezetten feszültté vált az utóbbi időben.

Teniszmeccsen ritkán kezdenek el bunyózni, most majdnem ez történt

Két férfi teniszező a meccsük végén majdnem összeverekedett.

0

Bulvár

Váratlanul gyorsan megszületett az uniós megállapodás: Brüsszel pénzt szerzett a rezsiszámlák kifizetésére

Ideiglenes szolidaritási hozzájárulást is kell fizetni az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban azoknak, akik az előző három évben elért átlagos nyereséget idén 20%-al meghaladják.

Valami nagyon nincs rendben a magyar élelmiszerárakkal – már a nyugati termékek is olcsóbbak a boltokban

Hogyan kerülhet többe itthon a magyar trappista, mint a francia nemespenészes brie? Miért szabadulhattak el ennyire a hazai árak? Erről kérdeztük Raskó György agrárközgazdászt.

Ezekre a kérdésekre nem lesz kötelező válaszolni a népszámláláson: túl érzékenyek lehetnek

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, ez alól csak néhány érzékenyebb témájú kérdés jelent kivételt.

Benyitott a lánya szobájába, amit ott látott, attól sokkot kapott

Ilyen meglepetésre is csak Ausztráliában számíthat az ember.

Óriási átalakulás jön a hazai benzinkutakon

Berobban a spórolás, jönnek a fapados és automata töltőállomások.

Orbán Viktor: Dühösek vagyunk, mert becsaptak minket

A Kossuth rádiónak adott interjút a miniszterelnök.

Északi Áramlat: Bizonyítékkal rukkolt elő Moszkva

Oroszország azt állítja, tudja, ki áll az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött.

Dél-Koreában is felháborodtak a magyar-olasz meccs csaló bíróján

A helyi lapok egyöntetűen kiállnak Ádám Martin igaza mellett.

Kimatekozták, ennyi pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

Orbán Viktor hangsúlyozta, a nyugdíjak értékét is igyekszik megvédeni a kormány.

Szakértő a gáz rendszerhasználati díjának emeléséről: ez a klasszikus eset, mikor akasztják a hóhért

Szombattól az MVM ismét emeli az átlag felett fogyasztók gázdíját, közel 3 százalékkal. Közben a kormány bejelentette, hogy a szolgáltatók visszatérnek a korábbi számlázási határidőhöz, így a nyugdíjasoknak

blogmorzsák

7 tulajdonság, amelyet a nők finoman keresnek a férfiakban

Nem mindig mesélnek erről. Vagy megtalálják benned, vagy nem.

Forduló jöhet a lakáspiacon

Eddig a városból menekültünk, most megindul a visszavándorlás? Az biztos, hogy új szempontok alapján választunk otthont.

Viharmadár a sarkvidékről?

„Mindenesetre nem zárnám ki, hogy a világ most egy ügyes manipulációnak ugrott be.“

Működőképes lehet-e a Parenting Marriage?

Muszájból, becsületből.

Fogyasztásmérő - mérd meg, mi mennyit fogyaszt, költséged is kiírja

Zseni eszköz, amivel kiderülhet a túlfogyasztás - otthonra, cégeknek is kiváló.

0