Ezt olvasta már?


Koronavírus - Nő az óvodák iránti igény vidéken

Fokozatosan nő az óvodák iránti igény a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével és a szülők újbóli munkába járásával a vidéki településeken, a szülők kérésére újabb intézményeket nyitnak meg, további csoportokat indítanak.


hirdetés

Miskolcon a növekvő igények miatt hétfőtől újabb két bölcsőde és kilenc óvoda ügyeletes intézményként történő kijelöléséről döntöttek, eddig két bölcsőde és három óvoda tartott ügyeletet.

A nyíregyházi önkormányzat által fenntartott óvodákban és bölcsődékben folyamatosan biztosított a gyermekek ellátása kiscsoportos formában, csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyeletét biztosítva. A helyhatóság harmincöt óvodai telephelyen, 166 csoportban legfeljebb 830 gyermeket tud fogadni. Naponta - változó módon - 140-155 óvodás jár óvodába a március 16-ától fenntartott ügyeleti rendszerben. Bölcsődében ötvenöt csoportban 275 bölcsődés gyermeket tudnak elhelyezni, átlagosan körülbelül nyolcvan bölcsődés gondozását látják el. Debrecenben jelenleg egy ügyeletes bölcsődébe és nyolc ügyeletes óvodába vihetik a szülők a gyerekeket, de igény esetén mind a 12 bölcsődét és 33 óvodát megnyitják, és valamennyi gyerek a saját, megszokott intézményébe járhat, ott szervezik meg az ügyeleti ellátást nekik.

Balassagyarmaton 28 gyerekre felügyelnek két bölcsődei és négy óvodai ügyeletes kiscsoportban.

Békéscsabán nagy az igény a gyermekfelügyeletre, hétfőtől az eddigi egy helyett már két bölcsődében helyezhetők el a gyerekek, és tíz óvoda biztosítja az ellátást. Az intézményekbe csak a dolgozók és a gyerekek léphetnek be, a szülők nem.

Gyulán nyolc önkormányzati fenntartású óvodában - az egy csoportban ellátható legfeljebb 5 gyermeket figyelembe véve - 130 férőhely van, jelenleg 95-en igénylik a felügyeletet - mondta Makráné Gombkötő Zita, az egyesített óvoda vezetője az MTI-nek.

Orosházán szintén nyolc tagintézményben, összesen 26 csoportban tudják fogadni a gyerekeket. A múlt héten és hétfőtől érezhető volt a megugrás, jelenleg 70 gyerekre vigyáznak, de már a teljes pedagógusgárda be van osztva az ügyeletre - mondta az MTI megkeresésére Németh Gabriella óvodavezető.

Szarvason egy önkormányzati óvoda van három csoporttal, ezekbe most 9 gyerek jár. A bölcsőde 35 gyereket tud fogadni, jelenleg 21-en veszik igénybe - közölte Boross Bence önkormányzati oktatási és kulturális referens. Elmondta, két egyházi és egy szlovák nemzetiségi óvoda is van, a fenntartók általános iskolát is működtetnek, így ott akár az iskolai tantermeket is használhatják óvodai gyerekfelügyeletre.

Csongrádon a növekvő igények alapján már két bölcsődében tartanak ügyeletet, a működő óvodák száma is egyről négyre emelkedett hétfőtől - közölte Bedő Tamás polgármester.

Hódmezővásárhelyen mivel az öttagú csoportok miatt lényegesen csökkent a bölcsődék és óvodák kapacitása, munkáltatói igazolást kérnek a szülőktől - mondta Márki-Zay Péter polgármester, aki azt kérte, a korlátozott befogadóképesség miatt a családok csak valóban indokolt esetben vegyék igénybe ezt a szolgáltatást.

Makón az eddigi ügyeletes óvoda mellett két újabb tagintézmény is kinyitott - közölte Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Szegeden az önkormányzat tájékoztatása szerint a bölcsődékben és óvodákban is napról-napra jelentősen növekszik az igény. Hétfőn a négy ügyeletes bölcsődében 77 gyermeket gondoztak, a 12 ügyeletes óvoda 51 csoportjában pedig 208-ra felügyeltek a létszámkorlátok betartása mellett.

Pécsen Péterffy Attila polgármester tájékoztatása szerint egyre több óvodás és bölcsődés korú pécsi gyermek szülei kezdenek újra dolgozni, az óvodai ellátás és étkezés iránti igény szinte naponta érezhetően növekszik. Hétfőn újabb három óvoda nyitott ki, összesen nyolc csoporttal.

Dombóváron három önkormányzati óvoda 75, a bölcsőde 30 gyermeknek tud felügyeletet biztosítani, ezt hétfőn 60, illetve 20 gyermeknek kértek a szülők - mondta Pintér Szilárd polgármester az MTI-nek. Hozzátette: nő az igény a gyermekfelügyelet iránt, ezért a térség országgyűlési képviselőjénél kezdeményezte, hogy a csoportokban 5 helyett 10 gyermeket láthassanak el.

Kaposváron a múlt héten bölcsődei elhelyezést 22, óvodait 79 gyermek vett igénybe - közölte Szita Károly polgármester. A héten a gyermekszám növekedésére számítanak, az eddigi egy ügyeletes bölcsőde mellett még egyet, a hat ügyeletes óvodán kívül még hármat kinyitnak, hogy fogadni tudják a gyerekeket.

Veszprémben több mint duplájára nőtt a gyerekek száma az óvodákban az elmúlt egy hétben - közölte hétfőn a polgármesteri hivatal közjóléti irodájának intézményfelügyeleti csoportvezetője. Mészáros Éva elmondta, hogy a városban 516 bölcsődei férőhely van, jelenleg 60 bölcsődés veszi igénybe a felügyeletet, és 1998 óvodai férőhely van, jelenleg 83 gyerek jár óvodába. Veszprémben nem jelöltek ki ügyeletes intézményeket, minden gyermek a saját óvodájába járhat. Kovács Éva, a veszprémi Csillag Úti Körzeti Óvoda vezetője elmondta, arra kérik a szülőket, csak akkor vigyék be a gyermeküket, ha semmiképpen sem tudják megoldani az otthoni ellátást.

A győri bölcsődékben és óvodákban működő ügyeleti rendszert igény szerint tovább bővíti az önkormányzat. Az előre bejelentett gyermeklétszám függvényében, szükség szerint nyitnak meg újabb csoportokat, vagy akár intézményeket és növelik a felügyeletet ellátó pedagógusok számát - közölte a győri önkormányzat. A kapacitásbővítés célja, hogy segítsék a szülők visszatérését a munkába. Míg március 26-án 34 gyermeknek igényelték az ügyeleti ellátást, addig május 11-én már 249 gyermeknek.

Szombathelyen szerdától már valamennyi óvodában és bölcsődében tartanak ügyeletet, öttagú csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel.

 0
0

hírek innen, onnan

Itt az egyetlen megoldás a magyar nyugdíjválságra? Ez lehet az utolsó mentsvár az összeomlás ellen

Teljesítményalapú, egyszerűen követhető modellt dolgozott ki a Corvinus kutatója, német mintára.

Asztrológus mondta Somának: Gyöngyibaba, a képletedből ordít, hogy szublimálnod kell a libidódat

Spitzer Gyöngyi, azaz Soma Mamagésa volt az Elviszlek magammal legújabb epizódjának vendége, amelyben őszintén mesélt a semmiből...

Az MSZP azt javasolja, hogy kezdők ne vezethessenek nagy teljesítményű autókat

A párt azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt.  (Belföld)

Megszólalt az esztergomi robbantó szomszédja: "A gyerekeknek azt mondtuk, egy rossz bácsi volt"

A Blikknek sikerült beszélnie a merénylő közvetlen szomszédjával, aki még mindig a szörnyűség hatása alatt áll. Betti gyermekeket...

Fotókon a 4-es főúton történt horrorbaleset

Egy férfi meghalt, hárman pedig megsérültek, miután két jármű frontálisan ütközött a 4-es főúton Kisújszállás külterületén -...

Itt a fotó: ez a férfi robbantott Esztergomban – Mindenkit gyűlölt a kigyúrt masszőr

A Blikk biztos forrásból származó értesülései szerint J. László volt az, aki magára és az őt körülvevő rendőrökre robbantotta az...

12 vagány bőrnadrágos szett őszre, a legújabb trendek szerint

A hidegebb idővel megérkezik a bőrnadrágok szezonja is. Ezek a klasszikusok évtizedek óta jelen vannak a divatban, az idei év viszont hozott...

Nagy a baj: betegségéről vallott Britney Spears

Britney Spears betegsége gyógyíthatatlan!

Puskás-Dallos Peti szerint a férfiak engedjék el a tejfakasztó bulikat

Az énekesnek határozott véleménye van erről az eseményről.

Áll a bál a rejtélyes gyilkosság miatt: India felfüggeszti a vízumkiadást a kanadai állampolgároknak

India csütörtöktől felfüggesztette a vízumok kiadását kanadai állampolgárok számára - közölte az indiai külképviselet...

Elképesztő felvétel: első világháborús fegyverrel vadásznák a rettegett Sahed-drónokat az ukrán katonák

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta fel-felbukkannak a harcokról szóló videókban az első világháború előtti technológiát képviselő,...

0

Sport

Megszólalt a menedzser Szoboszlai szakításával kapcsolatban

Szerda délután Szoboszlai Dominik és barátnője, Gécsek Fanni közösségi oldalairól eltűntek a közös fényképek, a Sportál megkeresésére a futballista menedzsere, Esterházy Mátyás reagált a médiában megjelenő

Nem lesz a Liverpool kezdőcsapatában Szoboszlai

Jürgen Kopp csapata tornymagas esélyes az Európa-ligában, így a német edző felforgathatja csapatát.

Nem engedik leülni a Bayern München kispadjára Lőw Zsoltot

A szabály szerint fél órával a meccs startja előtt már kapcsolatba sem léphet a csapattal.

Müller Sándor megrendítő vallomása: „Szerencse, hogy nem térdből csonkolták a lábam”

A Vasas egykori válogatott futballistája, Müller Sándor napról napra él – előfordult, hogy betegsége miatt éjszakánként üvöltött a fájdalomtól.

Leroy Sané: „Elég volt a hibákból, túl sok már ez." – reakciók a Bayern–MU rangadó után

Bár a 27 esztendős támadó vezetést szerzett a Bayern München–Manchester United Bajnokok Ligája-mérkőzésen, nem teljesen elégedett.

Friss hírek érkeztek Szoboszlairól

A Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool az osztrák LASK Linz otthonában kezdi meg szereplését csütörtökön az Európa-liga csoportkörében. Liverpooli sajtóhírek szerint azonban Szoboszlainak megszakadhat a nagy

Lesújtott az UEFA: zárt kapus büntetés és 20 millió forintos bírság

A román sajtó a magyarokra mutogatott az ügyben.

Rengeteg pénzből tették tönkre a világ egyik legjobb csapatát

45 éve nem történt ekkora szégyen az angol sztárcsapattal, ez már tényleg a történelmi mélypont.

Vettünk magunknak egy vb-aranyat, de ilyen a világ

Örüljünk Muszukajev vb-diadalának, de ne verjük a mellünket, hogy ez a magyar birkózás sikere.

Huszonöt éve halt meg a világ leggyorsabb nője – videókkal

1998. szeptember 21-én hunyt el a háromszoros olimpiai bajnok amerikai Florence Griffith-Joyner, a világ leggyorsabb nője. A 100 és 200 méteres síkfutásban a mai napig világrekorder „Flo Jo” nemcsak a pályán elért

Juhász Roland benyújtotta felmondását Fehérváron. – Sportál-információ

A Sportál értesülése szerint a Fehérvár FC-nél a sportigazgatói teendőket 2022 október közepe óta ellátó Juhász Roland benyújtotta felmondását. Ha a vezetőség elfogadja, egy, a klubhoz ezer szállal kötődő s

A nagy rivális edzője lehet a Fradinál leváltott Máté Csaba

A csakfoci.hu információi szerint nagyon érik egy edzőváltás Fehérváron.

0

Bulvár

Orbán Viktor döntésének a fél világ örülhet

Eddig blokkolták az EU megállapodását a harmadik világ 79 országával.  

Megszólalt a menedzser Szoboszlai szakításával kapcsolatban

Szerda délután Szoboszlai Dominik és barátnője, Gécsek Fanni közösségi oldalairól eltűntek a közös fényképek, a Sportál megkeresésére a futballista menedzsere, Esterházy Mátyás reagált a médiában megjelenő

Pesty László Rákay Philipről: Hatmilliárdot vitt el ez a selyem zsebkendős producer

Az ősfideszes filmrendező és producer szerint egy filmterve azért nem valósulhatott meg, mert „valaki tavaly kipakolta a kasszát”, és másra már nem jutott.

Vétózott az Orbán-kormány, hátat fordíthatnak az országnak az amerikai cégek

Ilyen hatásokkal járhat az amerikai-magyar adóegyezmény felmondása.

Meghalt Kovács Ferenc

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 78. évében elhunyt dr. Kovács Ferenc okl. közlekedés közgazda, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, nyugalmazott egyetemi tanár, az Universitas-Győr Alapítvány kuratóriumának

Szívmelengető hír érkezett: végre fellélegezhetnek a nyugdíjasok, nagy öröm fogja érni őket

Végre jó híreket is közölhetünk, ennek nagyon sok ember fog örülni.

A párom meztelenül sétálgat a barátaim előtt - Mit tegyek?

Jane Green bestseller írónő válaszol.

Konzervdobozból csinált csatlakozót a kazánt lecserélő gázszerelő, három felnőtt és nyolc gyerek kapott szén-m...

Próbaidőre bocsájtanák a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt szerelőt.

Tarjányi Péter: Zelenszkij eddig várt a lépéssel, ami megváltoztatná a háború menetét

Úgy fest, mégsem áll le az ukrán ellentámadás pár héten belül, ez pedig rossz hír lehet a demoralizált orosz hadsereg számára.

Újabb döbbenetes fordulat a Mexikóban talált földönkívüli holttestek ügyében

Orvosok is megvizsgálták a maradványokat, mutatjuk az eredményeket.

Mi folyik itt? Sorra hullanak a nagyreményű cégek Magyarországon

Idén eddig mintegy 10 ezer céget számolták fel, tavaly ez a szám 8111, 2021-ben 4359 cég szűnt meg. Az építőipar különösen megsínyli ezt az időszakot.

Holtan találtak egy négytagú családot és három kutyájukat otthonukban

Vérfagyasztó az ügy, főként annak fényében, hogy a lakóház egy csendes környéken van, a család és a kutyák pedig mind lőtt sebek miatt vesztették életüket.

blogmorzsák

Otto Rahn furcsa halála

Állítólag róla mintázta Steven Spielberg Indiana Jones című filmjében Ernst Thot őrnagyot a gátlástalan német régészt.

Az Amerikai Három királyok

Az Oppenheimer sikerének köszönhetően új név került a Top3 amerikai mozibevételt termelő rendezők közé!

A titokzatos Galápagos-szigetek

Érdekességek az elképesztően gazdag élővilágú szigetcsoportról.

0